Foutloos schrijven: 12 tips voor een foutloze tekst (2/2)
21 juni 2020 
2 min. leestijd

Foutloos schrijven: 12 tips voor een foutloze tekst (2/2)

Foutloos schrijven is niet te doen. Althans, niet in één keer. Nakijken, checken, controleren is key. Schrijven is een proces (helaasss, geen knip-met-je-vingers-werk) en kost dus wat tijd. Het is zonde om jouw inhoudelijk sterke tekst onderuit te halen met schrijffouten. Niet alleen zonde trouwens, ook onnodig. Ik strooi hier dus met tips over hoe je tot een foutloze tekst komt. Als je wilt weten waarom het zo belangrijk is, dan kun je dat hier lezen.

Voor de welwillenden:

1. Inhoud eerst

Schrijf wat je wilt schrijven, zet je boodschap op papier. Focus je alleen daarop. Jij bent de expert van je stuk, dus jouw kracht ligt bij de inhoud. Staat alles erin wat je kwijt wilt? Mooi. Laat het even los en neem daarna de tijd om de rest te checken. Hieronder lees je hoe je dat het beste kunt doen.

2. Rondjes door de tekst

Als je zover bent om je tekst te controleren: doe één rondje per onderdeel. En focus je dan alleen op die woorden/zinnen. Bijvoorbeeld één rondje werkwoorden, één rondje algemene spelling en een rondje ‘overig’.

3. Ander lettertype

Zet je geschreven tekst in een ander lettertype. Je hersenen kunnen dan minder snel voorspellen wat je ook alweer hebt geschreven en het lijkt alsof je een nieuwe tekst leest. Hierdoor ben je alerter op fouten die je eerder over het hoofd zag.

4. Hardop lezen

Lees de tekst voor aan jezelf (of aan je hond, oma of partner). Garantie voor nieuwe inzichten!

5. Printen (of uitprinten, want dat is tegenwoordig geen contaminatie meer)

Op papier (of een ander device dan waar je de tekst op schreef) zien jouw woorden er anders uit. Het heeft hetzelfde effect op je hersenen als het kiezen van een ander lettertype. Je hoofd moet weer even schakelen en herkent het niet direct als de tekst die je al honderd keer hebt nagelezen.

6. Inzoomen

Same. Je kunt door in te zoomen gemakkelijk woord voor woord checken op fouten. Gemakkelijk voor het rondje ‘algemene spelling’. Ook typefouten zijn zo nogal in your face en haal je er direct uit.

7. Slaap er een nachtje over

Ja, schrijven is een proces. Als je de tekst even weglegt en later terugleest, haal je er vast nog wat foutjes uit. Te laat begonnen en geen nachtje meer tot de deadline? Laat de tekst dan even voor wat deze is en ga iets totaal anders doen. Geen boek lezen, geen telefoon scrollen.. het liefst een fysieke inspanning. Dat geldt als een mini-reset voor je brein.

8. beterspellen.nl

Kun je een hoop van leren. Doe er je voordeel mee. En als je twijfelt over de zinsconstructie of spelling van een woord is OnzeTaal ook een gouden tip.

9. Filmpje/animatie

Om schrijffouten te voorkomen, kun je ook kiezen voor een filmpje of animatie. Bijvoorbeeld als sollicitatie of als marketing funnel. Nadeel: spreekfouten bestaan ook nog en die haal je er niet zo gemakkelijk uit.

Voor de luilakken:

10. Verse ogen

Laat je tekst door een ander lezen. Het liefst iemand die beter schrijft dan jij. Benader de taalnazi in je familie of vriendengroep. Vraag de buurvrouw of ze een paar minuten heeft. Verse ogen op je tekst halen jouw blind spots er zo uit.

11. ‘Eigen schrijfstijl’

Noem het je eigen schrijfstijl als je opmerkingen krijgt over taalfouten. Wie brengt daar wat tegenin? Het was de eeuwige smoes van een aantal van mijn studenten. Creatieve oplossing. Jammer dat ze nooit een woordenboek of spellingsgids hebben geschreven.

12. Gratis taalcheck

Heb je een tekst liggen die héél belangrijk voor je is? Waar écht geen spelfout in mag staan? Klik dan hier en laat je tekst gratis checken op taal door mij!

Over de schrijver
Reactie plaatsen